Thursday 28 July 2011

LEMPENG UDANG...DAN CHEESEE


Heloo...sejuknya pg ni..hujan lebat pulak tu..
rasa mcm nak tarik selimut tido balik, krohhhhh bestnya kan???
tp tak boleh ada keja yg harus di buat...tp sempat lg berblog pulak???hehehehe
sekejap je....sbb nak update resepi untuk dijadikan kenangan...kenanganlahhh sangat..
alasann....................
pagi ni  saya buat lempeng udang..
 klu nak buh ayam, ke sosej ke, ketam ke,ikan ke,apa apa aje pon bolehh
mari kita tatap resepinya...yg main campak2 aje..
alah mudah je tak payah timbang ..agak2 aje ya...

resepinya

tepung gandum  dlm 2 cawan
air agak2lah  dlm 1 cawan lebih..pandai2lah korg ejas ya
soda bicarbonate 1 sudu teh 
telor sebiji
gula garam secukup rasa
bawang merah besar,cili besar.daun sup.daun bawang.hiris2

caranya

 gaulkan semua..
alah cam bt lempeng..pasti tahu kan?
udangya  disusun atas lempeng dan pastikan udang melekat pada tepung..
kemudian terbalikkan
apabila sudah masak taburkan chesse di atasnya..
biarkan cheese tu cair atau melekat kat lempeng
boleh angkat 
siapppp
boleh mkn ngan sos atau mayonis..




inilah hasilnya...


note=bila dah siap adunan perap selama 5-10 minit,barulah di masak ok...
klu nak sedap  lg boleh tambah jagung,lada bengala.....
pasti sedappp...

3 comments:

Cik Anita said...

lempeng???

aku ingat pizza udang tadi.

puffyfluffy cake said...

hahahaha...piza dah selalu bt...try lempeng udang ni sedap sangat...mmg berbaloii...cubalah ety..heeeeee

Cik Anita said...

memang nak bagi badan aku gemuk la tu. misi diet gagal la kalau tengok makanan macam ni hari-hari..haha

Thursday 28 July 2011

LEMPENG UDANG...DAN CHEESEE


Heloo...sejuknya pg ni..hujan lebat pulak tu..
rasa mcm nak tarik selimut tido balik, krohhhhh bestnya kan???
tp tak boleh ada keja yg harus di buat...tp sempat lg berblog pulak???hehehehe
sekejap je....sbb nak update resepi untuk dijadikan kenangan...kenanganlahhh sangat..
alasann....................
pagi ni  saya buat lempeng udang..
 klu nak buh ayam, ke sosej ke, ketam ke,ikan ke,apa apa aje pon bolehh
mari kita tatap resepinya...yg main campak2 aje..
alah mudah je tak payah timbang ..agak2 aje ya...

resepinya

tepung gandum  dlm 2 cawan
air agak2lah  dlm 1 cawan lebih..pandai2lah korg ejas ya
soda bicarbonate 1 sudu teh 
telor sebiji
gula garam secukup rasa
bawang merah besar,cili besar.daun sup.daun bawang.hiris2

caranya

 gaulkan semua..
alah cam bt lempeng..pasti tahu kan?
udangya  disusun atas lempeng dan pastikan udang melekat pada tepung..
kemudian terbalikkan
apabila sudah masak taburkan chesse di atasnya..
biarkan cheese tu cair atau melekat kat lempeng
boleh angkat 
siapppp
boleh mkn ngan sos atau mayonis..




inilah hasilnya...


note=bila dah siap adunan perap selama 5-10 minit,barulah di masak ok...
klu nak sedap  lg boleh tambah jagung,lada bengala.....
pasti sedappp...

3 comments:

Cik Anita said...

lempeng???

aku ingat pizza udang tadi.

puffyfluffy cake said...

hahahaha...piza dah selalu bt...try lempeng udang ni sedap sangat...mmg berbaloii...cubalah ety..heeeeee

Cik Anita said...

memang nak bagi badan aku gemuk la tu. misi diet gagal la kalau tengok makanan macam ni hari-hari..haha