Wednesday 27 July 2011

YONG TAU FOO pulakkk....

Saya suka yong tau foo
mari kawan ...
kita melantakkk time..
hahahaha..
best giler...
MR ALED ...kate
MABLESSSSS
huhuhuh .....



ni kuah cili

bawang putih chop n tumis
cili giling 250 g
belacan sikit
garam
gula
cuka 
alah...masak cam sambal je...
pandai2lah ejas rasanya..
ok....



kuah manis

bawang putih 2 ulas chop n tumis...
masukkan 
air 6oo g
gula merah 200 g
kicap masin manis 5 sudu besar
kicap pekat 1 sudu besar
sos tiram 3 sudu besar
belacan sikit
kacang bepang kasi hancur150 g
asam hawflakes hancurkan 2 packet
bijan sangai dlm 2 sudu besar..
serbuk perasa sikit
garam secukup rasa
gula secukup rasa
cuka secukup rasa
tepung jagung bancuh dgn air
untuk memekatkan kuah...

note=klu takde kacang bepang pakai kacang tanah
klu nak pakai petis udang pon boleh untuk gantikan belacan.

air rebusannya pula
air bersihh la...
bawang goreng
pati ikan bilis
garam  gula sikit je tau...takut nanti masinn..
masak hingga mendidih
bolehlah celur bahan2 yong tau foo

note=air rebusannya inilah yg dijadikan supnya
klu nak sedap lg boleh tambah minyak bijan
selamat mencuba chowww....

2 comments:

Cik Anita said...

SEDAP.

leh jual kat bazar nanti.hehe

puffyfluffy cake said...

mmg nak jual tp abg alip tak kasi..sbb tak meneng tangan la..dan tak cukup staff..

Wednesday 27 July 2011

YONG TAU FOO pulakkk....

Saya suka yong tau foo
mari kawan ...
kita melantakkk time..
hahahaha..
best giler...
MR ALED ...kate
MABLESSSSS
huhuhuh .....



ni kuah cili

bawang putih chop n tumis
cili giling 250 g
belacan sikit
garam
gula
cuka 
alah...masak cam sambal je...
pandai2lah ejas rasanya..
ok....



kuah manis

bawang putih 2 ulas chop n tumis...
masukkan 
air 6oo g
gula merah 200 g
kicap masin manis 5 sudu besar
kicap pekat 1 sudu besar
sos tiram 3 sudu besar
belacan sikit
kacang bepang kasi hancur150 g
asam hawflakes hancurkan 2 packet
bijan sangai dlm 2 sudu besar..
serbuk perasa sikit
garam secukup rasa
gula secukup rasa
cuka secukup rasa
tepung jagung bancuh dgn air
untuk memekatkan kuah...

note=klu takde kacang bepang pakai kacang tanah
klu nak pakai petis udang pon boleh untuk gantikan belacan.

air rebusannya pula
air bersihh la...
bawang goreng
pati ikan bilis
garam  gula sikit je tau...takut nanti masinn..
masak hingga mendidih
bolehlah celur bahan2 yong tau foo

note=air rebusannya inilah yg dijadikan supnya
klu nak sedap lg boleh tambah minyak bijan
selamat mencuba chowww....

2 comments:

Cik Anita said...

SEDAP.

leh jual kat bazar nanti.hehe

puffyfluffy cake said...

mmg nak jual tp abg alip tak kasi..sbb tak meneng tangan la..dan tak cukup staff..